Sunday, May 17, 2015

Capgemini Aptitude Test Questions and Answers

Capgemini Aptitude Test
Capgemini Aptitude Test Questions and Answers. Capgemini latest written test pattern for freshers. Capgemini interview questions and answers with solution.

1) The diameters of two spheres are in the ratio 1:2 what is the ratio of their volumes?

A.3:4        B.9:16        C.1:8        D.4:3

Answer: C

Explanation:

1:8


2) In an exam, Amar scored 64 percent, Bhavan scored 36 percent and Chetan 44 percent. The maximum score awarded in the exam is 800. Find the average mark scored by all the three boys?
A.384    B.364    C.324    D.404    E.None of these

Answer: A

Explanation:

Average mark scored by all the three boys =
[64/100 (800) + 36/100 (800) + 44/100 (800)] / 3 = 384


3) What sum of money put at C.I amounts in 2 years to Rs.8820 and in 3 years to Rs.9261?
A.Rs.8000    B.Rs.8400    C.Rs.7500    D.None

Answer: A

Explanation:

8820 ---- 441
100 ---- ? => 5%
 x *105/100 * 105/100 = 8820
 x*1.1025=8820
 x=8820/1.1025 => 8000


4) The length of a rectangular floor is more than its breadth by 200%. If Rs. 324 is required to paint the floor at the rate of Rs. 3 per sq m, then what would be the length of the floor?
A.27 m        B.24 m        C.18 m        D.21 m        E.None of these

Answer: C

Explanation:

Let the length and the breadth of the floor be l m and b m respectively.
l = b + 200% of b = l + 2b = 3b
Area of the floor = 324/3 = 108 sq m
l b = 108 i.e., l * l/3 = 108
l2 = 324 => l = 18.


5) Four car rental agencies A, B, C and D rented a plot for parking their cars during the night. A parked 15 cars for 12 days, B parked 12 cars for 20 days, C parked 18 cars for 18 days and D parked 16 cars for 15 days. If A paid Rs. 1125 as rent for parking his cars, what is the total rent paid by all the four agencies?

A.Rs. 4500    B.Rs. 4800    C.Rs. 5250    D.Rs. 6150    E.None of these

Answer: D

Explanation:

The ratio in which the four agencies will be paying the rents = 15 * 12 : 12 * 20 : 18 * 18 : 16 * 15
= 180 : 240 : 324 : 240 = 45 : 60 : 81 : 60
Let us consider the four amounts to be 45k, 60k, 81k and 60k respectively.
The total rent paid by the four agencies = 45k + 60k + 81k + 60k= 246k
It is given that A paid Rs. 1125
45k = 1125 => k = 25
246k = 246(25) = Rs. 6150
Thus the total rent paid by all the four agencies is Rs. 6150.


6) There are three numbers. 5/7th of the first number is equal to 48% of the second number. The second number is 1/9th of the third number. If the third number is 1125, then find 25% of the first number?

A.168        B.84        C.42        D.21        E.None of these

Answer: D

Explanation:

Let the first number and the second number be F and S respectively.
5/2 F = 48/100 S ----> (1)
S = 1/9 * 1125 = 125
(1) => 5/7 F = 48/100 * 125
=> F = 84
25% of F = 1/4 * 84 = 21.


7) If a card is drawn from a well shuffled pack of cards, the probability of drawing a spade or a king is -.
A.19/52        B.17/52        C.5/13        D.4/13        E.9/26

Answer: D

Explanation:

P(S?K) = P(S) + P(K) - P(SnK), where S denotes spade and K denotes king.
P(S?K) = 13/52 + 4/52 - 1/52 = 4/13



8) A heap of stones can be made up into groups of 21. When made up into groups of 16, 20, 25 and 45 there are 3 stones left in each case. How many stones at least can there be in the heap?
A.7203        B.2403        C.3603        D.4803

Answer: A

Explanation:

LCM of 16, 20, 25, 45 = 3600
1 * 3600 + 3 = 3603   not divisible by 21
2 * 3600 + 3 = 7203   is divisible by 21

9) Find the least number which when divided by 35 and 11 leaves a remainder of 1 in each case.
A.384        B.391        C.388        D.397        E.386

Answer: E

Explanation:

The least number which when divided by different divisors leaving the same remainder in each case
= LCM(different divisors) + remainder left in each case.
Hence the required least number
= LCM(35, 11) + 1 = 386.


10) A shopkeeper sells 20% of his stock at 10% profit ans sells the remaining at a loss of 5%. He incurred an overall loss of Rs. 400. Find the total worth of the stock?
A.Rs. 25000    B.Rs. 20000    C.Rs. 15000    D.Rs. 22000    E.None of these

Answer: B

Explanation:

Let the total worth of the stock be Rs. x.
The SP of 20% of the stock = 1/5 * x * 1.1 = 11x/50
The SP of 80% of the stock = 4/5 * x * 0.95 = 19x/25 = 38x/50
Total SP = 11x/50 + 38x/50 = 49x/50
Overall loss = x - 49x/50 = x/50
x/50 = 400 => x = 20000


11) 15 binders can bind 1400 books in 21 days. How many binders will be required to bind 1600 books in 20 days?

A.14    B.18    C.24    D.28    E.None of these

Answer: B

Explanation:

Binders           Books             Days       
15                1400               21
x                 1600               20
x/15 = (1600/1400) * (21/20) => x = 18



12) A man purchased 15 pens, 12 books, 10 pencils and 5 erasers. The cost of each pen is Rs.36, each book is Rs.45, each pencil is Rs.8, and the cost of each eraser is Rs.40 less than the combined costs of pen and pencil. Find the total amount spent?
A.Rs.1100    B.Rs.1120    C.Rs.1140    D.Rs.1160    E.None of these

Answer: E

Explanation:

Cost of each eraser = (36 + 8 -40) = Rs.4
Required amount = 15 * 36 + 12 * 45 + 10 * 8 + 5 * 4
540 + 540 + 80 + 20 = Rs.1180


13) What amount does Kiran get if he invests Rs. 18000 at 15% p.a. simple interest for four years?
A.Rs. 24800    B.Rs. 28400    C.Rs. 24400    D.Rs. 28800    E.None of these

Answer: D

Explanation:
Simple interest = (18000 * 4 * 15)/100 = Rs. 10800
Amount = P + I = 18000 + 10800 = Rs. 28800


14) 2222.2 + 222.22 + 22.222 = ?

A.2466.462    B.2664.642    C.2464.462    D.2466.264    E.2466.642

Answer: E

Explanation:

? = 2466.242


15) In a 1000 m race, A beats B by 200 meters or 25 seconds. Find the speed of B?
A.8 m/s        B.25 m/s    C.10 m/s    D.15 m/s    E.None of these

Answer: A

Explanation:

Since A beats B by 200 m or 25 seconds, it implies that B covers 200 m in 25 seconds.
Hence speed of B = 200/25 = 8 m/s.


16) Five men and nine women can do a piece of work in 10 days. Six men and twelve women can do the same work in 8 days. In how many days can three men and three women do the work?
A.24        B.18        C.20        D.22        E.None of these.

Answer: C

Explanation:

(5m + 9w)10 = (6m + 12w)8
=> 50m + 90w = 48w + 96 w => 2m = 6w => 1m = 3w 5m + 9w = 5m + 3m = 8m
8 men can do the work in 10 days.
3m +3w = 3m + 1w = 4m
So, 4 men can do the work in (10 * 8)/4 = 20 days.


17) A brick measures 20 cm * 10 cm * 7.5 cm how many bricks will be required for a wall 25 m * 2 m * 0.75 m?
A.24000        B.23000        C.22000        D.25000

Answer: D

Explanation:

25 * 2 * 0.75 = 20/100 * 10/100 * 7.5/100 * x
25 =  1/100 * x => x = 25000

24 comments:
Write comments
  1. thanks for the great information in the post


    India Govt Jobs

    ReplyDelete
  2. UPPSC Allopathic Medical Officer Recruitment 2016

    I want to thank you for this informative read; I really appreciate sharing this great......

    ReplyDelete
  3. Happy to know that you are serving this information and this is very informative. Bigg boss 12 Registration and
    DDA Housing Scheme 2018 and
    Bihar Guest Teacher Vacancy and
    UP CM Helpline Stay updated

    ReplyDelete